מתוך המטעים של דרום ארצות הברית, הכפרים הקטנים לאורך נהר המיסיסיפי ומשכונות העוני צמח לו סגנון מוזיקה שמשפיע מאז כמעט על כל מה שאנחנו שומעים – הגא'ז.
מאה שנים חלפו מאז שנות העשרים הסוערות בהן יצא הגא'ז מגבולות ניו אורלינס וכבש את אמריקה ואת העולם כולו, קובע את הטרנד ומחבר בין אפריקה למערב ובין שחורים ולבנים במדינה שעדיין נאנקה תחת מגבלות גזעיות ודעות קדומות ואולי הייתה זו המוזיקה שתרמה בסופו של דבר לשבירת החומות.
סגנון הגא'ז התפתח ממגוון סגנונות מוזיקליים, יש בו קמצוץ מהמוסיקה המערב אפריקאית, תערובת של גוספל ובלוז יחד עם כלי נגינה אירופאים כמו סקסופון חצוצרה ופסנתר.
כל אלו יצרו את התבשיל שממנו התפתח הגא'ז.
למרות שמקורות הגא'ז מתקופות קדומות יותר, רק בראשית המאה הקודמת הוא הגיע לידי סינתזה, אז גם נולד הדיקסילנד והוא סגנון הגא'ז הראשון.
הדיקסילנד נולד בניו אורלינס שהיא לפיכך מולדת הגא'ז ואף כונה "הג'אז של ניו אורלינס".
האלתור המוסיקלי הוא המאפיין הבולט ביותר בדיקסילנד והדמות המזוהה איתו ביותר הוא לואי ארמסטרונג, החצוצרן והזמר.
שנות העשרים הסוערות הולידו סוג אחר של ג'אז – הסווינג, קליל קופצני ומתאים לריקודים, אז גם הפך הגא'ז לתופעה חוצת גבולות ולאומים והתפשט בעולם.
ואולי העדות החזקה ביותר ליציאתו של הגא'ז מגבולות הגטו השחור הוא המוזיקאים שהובילו את הסווינג, שמות כמו בני גודמן היהודי יחד עם קאונט בסיס ודיוק אלינגטון האפרו אמריקאים.
השילוב הזה בין מוזיקאים יהודים לשחורים הביאו את הנאצים לאסור על השמעת מוזיקת הסווינג בשנות השלושים והארבעים והכריזו עליו כאויב האומה הגרמנית.
בעשורים שלאחר מלחמת העולם השנייה שוב השתנה הגא'ז, חזר למקורות השחורים שלו ועם התפשטות הרוק והפופ שבתורם שאבו השראה מהגא'ז יצא מרחבות הריקודים והפך מזוהה עם הופעות חיות באולמות אפלוליים ופסטיבלים.
הירידה בפופולריות של הגא'ז אפשר לו דווקא להתפתח למקומות משוחררים יותר ולשבור כללים מוזיקליים.
הגא'ז לא מפסיק להתפתח גם כיום, ותת ז'אנרים הם האסיד ג'אז המשלב אלמנטים של מוזיקת נשמה יחד עם פאנק ודיסקו, הפיוז'ן המשלב רוק ומוזיקה אלקטרונית יחד עם הגא'ז וגא'ז לטיני המשלב בין זה למוזיקה לטינית.
התפשטות הגא'ז החוצה מניו אורלינס לרחבי ארצות הברית הביאה לכך שישנן ערים רבות המזוהות עם סגנון זה, אך מהן הערים הטובות ביותר לבקר בהן לאוהבי ג'אז?
ניו אורלינס
כמולדת הגא'ז, ניו אורלינס היא המקום בו חובבי הז'אנר חייבים לבקר. השילוב התרבותי בעיר בין קירואלים, אפריקאים, צרפתים וספרדים תרמו להתפתחות הגא'ז ומעניקים לו השראה עד ימינו.
בקרו במוזיאון הגא'ז של ניו אורלינס, שוטטו ברחוב Frenchmen והאזינו למוזיקה הבוקעת לרחוב ממקומות כמו The Spotted Cat Music Club ו-Three Muses, לכו למופע ג'אז חי באולם Preservation Hall ובסוף אפריל רקדו לצלילי הגא'ז בפסטיבל הגא'ז של ניו אורלינס.
בוסטון
בתקופה שאחרי מלחמת העולם השנייה ובשנות החמישים הגא'ז שגשג בבוסטון.
אחד מהמקומות הטובים שנשארו מתקופה זו הוא Wally’s Café Jazz Club שנוסד בשנת 1947 והוא מוסד להופעות חיות ואווירה אנטימית.
2 מועדונים, The Beehive ומועדון Scullers Jazz Club נחשבים מהטובים בארצות הברית כך שאם אתם מבוסטון אל תוותרו עליהם.
באוגוסט וספטמבר נערכים בעיר פסטיבלי ג'אז, the Boston Jazz Fest בנמל ופסטיבל Berklee Beantown Jazz Festival בשכונת סאות' אנד ההיסטורית.
קנזס סיטי
בתקופת היובש הגדול של שנות העשרים וראשית השלושים כמעט לא נאכף האיסור בקנזס סיטי ומועדוני הלילה בעיר פרחו והג'אז השתרש בעיר.
בעיר אף יש רובע ג'אז ולאורך רחוב 18 פרוש Jazz Walk of Fame.
בקרו במוזיאון הגא'ז American Jazz Museum ואל תוותרו על הופעה במועדון הגא'ז Blue Room Jazz Club שבסמוך לו פסלו של בן פרקר, אמן הגא'ז.
היכנסו אל Green Lady Lounge והקשיבו למוזיקאים מקומיים מנגנים את סגנון הגא'ז המקומי והאותנטי.
שיקגו
אין להתפלא שהג'אז מצא לו מקום באחת הערים העשירות תרבותית בארצות הברית.
בראשית המאה העשרים ההגירה הגדולה הביאה מוזיקאים שחורים במעלה נהר המיסיסיפי לערי הצפון.
שובו אחורה בזמן במועדון הגא'ז Green Mill Jazz Club משנת 1907 בו מגוון של הופעות.
מועדון היסטורי נוסף הוא Jazz Showcase בו מופיעים אמנים מקומיים ובינלאומיים מאז 1947.
לשילוב בין ארוחה טובה והופעה מעולה שימו פעמיכם למסעדות Andy’s Jazz Club & Restaurant.
פסטיבלי ג'אז בשיקגו כוללים את the Chicago Jazz Festival הנערך בלייבור דיי בתחילת ספטמבר ובסוף אותו החודש נערך פסטיבל Hyde Park Jazz Festival.
ניו יורק
ג'אז הוא הפסקול של ניו יורק.
ראשיתו בשנות העשרים והשלושים עם קולות כמו דיוק אלינגטון, לואי ארמסטרונג, בילי הולידיי וקוב קלווי שניגנו במועדון האגדי Cotton Club בהארלם.
כיום יש בניו יורק שתי מוזיאונים המוקדשים לג'אז – the National Jazz Museum בהארלם והבית של לואי ארמסטרונג Louis Armstrong House Museum בקווינס.
בניו יורק, שכונתה 'התפוח הגדול' בידי נגני הגא'ז מניו אורלינס לפני מאה שנים נערכים כמה פסטיבלי ג'אז כמו Jazz Age Lawn Party באוגוסט ופסטיבל Winter Jazzfest בינואר ועם כל זה אין ספק שהעיר היא המכה של הגא'ז.
למבקרים בעיר קל למלא כל ערב במוזיקה ג'אז, ממועדון Dizzy’s Club Coca-Cola בכיכר קולומבוס, Birdland Jazz Club NYC הסמוך לכיכר הטיימס.
כוכבי ג'אז מכל העולם תוכלו לראות במועדון The Blue Note שבגריניץ ויליג או ב-The Iridium שבטיימס סקוור.
ואם כל זה לא הספיק מועדון Smalls Jazz Club מציע הופעות חינם.
צ'אטונגה
צ'אטונגה לא נתפסת כיעד לאוהבי ג'אז אלא יותר לחובבי הטבע והפעילויות.
אבל צ'אטונגה רכשה לה מקום של כבוד בקרב אוהבי הגא'ז בזכות פסטיבל Jazzanooga שמופעל על ידי ארגון ללא מטרת רווח שמטרתו לשמר את התרבות המוזיקלית של העיר ומארגן בין אוגוסט לאוקטובר הופעות שבועיות.
צ'אטונגה עודנה מרכז ג'אז ובתיאטרון Barking Legs Theater תוכלו לצפות במופעים חינם אין כסף מידי יום רביעי ובימי חמישי הפוקוס עובר ל-St. John’s Meeting Place ונגני גיטרה יאהבו את מוזיאון הגיטרות the Songbirds Guitar Museum.
סיאטל
גם סיאטל פחות התחברה לאיסור האלכוהול שלפני מאה שנים ונתנה לסצנת הגא'ז לפרוח, ואמנים כמו ריי צ'ארלס וארנשטיין אנדרסון התפרסמו בה.
חוץ ממועדוני ג'אז כמו Dimitriou’s Jazz Alley, The Triple Door ומועדון Seamonster Lounge סיאטל ידועה גם כעיר של פסטיבלים.
הוא פסטיבל הגא'ז הגדול בעיר. Earshot Jazz Festival באוקטובר ונובמבר
יום הגא'ז נחגג ב30/4 ופסטיבל הגא'ז של ניו אורלינס New Orleans Jazz & Heritage Festival נערך בין התאריכים 29 באפריל ל-8 במאי.